AIR: Hak Asasi Rakyat, Jangan Niagakannya! PDF Print E-mail
Tuesday, 09 June 2009

 

Air merupakan suatu keperluan asas untuk manusia terus hidup. Apa yang kita perlukan hanyalah satu pihak yang bertanggungjawab untuk menguruskan perkhidmatan air bersih, jernih dan selamat kepada rakyat. Perkhidmatan ini harus diberikan secara percuma atau dengan kos yang paling minima. Persoalan membekalkan air adalah semudah ini sahaja.

 

Namun demikian, perkara ini menjadi rumit apabila keperluan asas yang menjadi tanggungjawab kerajaan mula diswastakan dan diperniagakan. Keuntungan diutamakan kebajikan dibelakangkan. Maka di sini timbullah perebutan siapa yang layak mengendalikan perkhidmatan air dengan motif keuntungan.

Last Updated ( Tuesday, 09 June 2009 )
Baca Lagi...
SANDIWARA BARISAN NASIONAL ! PERAK DISERANG;TAHANAN ISA DIBEBASKAN PDF Print E-mail
Tuesday, 09 June 2009

Jika ada Oscar untuk kategori parti politik terhebat,ianya   patut diberikan kepada Barisan Nasional.  Lakonan yang cukup hebat pada 7 /5/2009 yang  merampas   kerajaan negeri  Perak dengan kejam,   manakala pada 8/5/2009  pula  13 tahanan ISA dibebaskan termasuk pemimpin pemimpin HINDRAF.  

Pada 7/5/2009, BN telah merampas kuasa ke atas  Kerajaan negeri Perak dari Pakatan Rakyat. Seramai     64 orang  termasuk   wakil rakyat Pakatan Rakyat bersama rakyat yang membantah perampasan kuasa oleh BN  ini telah  ditahan.   Beratus-ratus FRU telah ditugaskan untuk menghalau  dan menahan rakyat yang tidak setuju dengan perampasan kuasa ini  di hadapan SUK.  Polis yang mendapat arahan BN mengheret keluar Speaker SAH V. Sivakumar dari Dewan Undangan Negeri Perak.  Kejadian ini  menunjukkan  BN  telah membunuh demokrasi di Perak.

Dalam masa 24 jam, BN yang cukup kejam sehari sebelumnya telah menjadi orang  baik. Datuk Hishamudin Hussein Onn  selaku  Menteri  Dalam Negeri  yang baru di bawah rejim Najib  pula telah menggumumkan  pembebasan   13 tahanan ISA.   Apakah rakyat sudah buta untuk tidak menyedari apa yang berlaku?  

Sama sekali tidak. Dalam pilihanraya umum ke 12, kita nampak  BN telah hilang kredibeliti,rata-rata rakyat yang sudah geram dengan BN telah mengundi  Pakatan Rakyat.  Sudah tentu,  pelepasan 13 tahanan ISA ini tidak akan mengubah pemikiran rakyat Malaysia yang mahukan perubahan dari pemerintah koservatif ini. 

Rakyat Perak sudah geram dengan politik kotor BN ini.  Walaupun BN sudah merampas  kerajaan negeri , namun ia bukanlah  satu kejayaan yang patut dibanggakan oleh BN. Sebenarnya BN telah mengakibatkan  perasaan benci  rakyat terhadap  pemerintahannya dan memberikan ‘senjata’  kepada  rakyat untuk menunjukkan kuasa rakyat sekali lagi.  Dan Pakatan Rakyat harus sedar bahawa  permainan politik ini tidak akan membawa  sebarang perubahan. Kini sudah tiba masa Pakatan Rakyat  untuk turun ke jalan dan memobilisasi rakyat bagi  menjamin perubahan politik. Hanya kuasa rakyat yang mampu menjatuhkan rejim BN yang kejam.

Last Updated ( Tuesday, 09 June 2009 )
The Perak Crisis: Angels and Demons PDF Print E-mail
Sunday, 10 May 2009

Thursday 7/5/2009 is a black day that will go down in Malaysian history , where we  saw how the Barisan Nasional politicians grab power without civility and how the state and national machineries are used to justify it.

The Perak State Assembly chaos was all over the mass media, mainstream and alternative media . The BN “Menteri Besar “was justifying the use of police to run the state assembly and also to remove the speaker. They say they have the majority seats, but do they really represent the majority of the people of Perak?

What kind of government needs the police to guard the state secretariat so that they can convene the assembly inside? Barb wires, FRUs, hundreds of police and locking up of the mosque and shops clearly shows that the current BN Perak government is fearful that the rakyat will retaliate against their power grab from Pakatan Rakyat.  The so called legitimate Perak government is scared of its own rakyat that it claims to be representing. It is fearful of people wearing black as a sign of protest that when the Bersih Coordinator Wong Chin Huat urged the rakyat to wear black as a sign of protest, he was arrested and  remanded for 3 days. This clearly shows, that the BN government is not legitimate and has no support of the rakyat of Perak or nationally.

Baca Lagi...
Datuk Sri Najib Tun Razak : Pentadbiran baru dengan Acuan Lama PDF Print E-mail
Thursday, 16 April 2009

Datuk Sri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia ke -6. Sejurus setelah beliau menjadi Perdana Menteri, Barisan Nasional telah kalah di dua Pilihanraya Kecil , di Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Satu tamparan hebat untuk Perdana Menteri baru.Tetapi beliau tidak kisah, beliau terus dengan penuh dedikasi menamakan kabinet baru , kononnya kabinet rakyat akan membawa perubahan.  

Akan tetapi bila kabinet baru diumumkan, kita dapat nampak ia hanyalah kabinet lama berbaju baru. Ramai ahli kabinet lama dikekalkan. Ramai juga orang BN yang dikatakan korup dimasukkan kembali kedalam kabinet ini. Bukan itu sahaja, wakil –wakil BN seperti Datuk Sharizat, Datuk Koh Tsu Koon  yang kalah dalam pilihanraya lepas, telah dijadikan senator dan dijadikan menteri. Inilah satu tindakan yang langsung tidak boleh diterima. Kalau rakyat dah buang mereka ini , kenapa pulak PM hendak menjadikan mereka Menteri. Langsung tak masuk akal. Rakyat telah buat keputusan mereka tidak mahu wakil-wakil BN yang kalah untuk mewakili mereka di Parlimen. Maka atas dasar apa , ataupun logik apa wakil BN yang kalah boleh masuk jadi menteri ? Betulkah ini kabinet rakyat? Pastinya tidak!

Baca Lagi...
A Piece of Advice from JERIT to Puteri UMNO PDF Print E-mail
Wednesday, 08 April 2009

Some words of advice, and wishing you luck on your bicycle campaign!

Jerit supports your campaign on wheels. It’s a great and environment- friendly way to get your message across. However the police and other powers that be may not take kindly to your bicycle campaign, and may torment you, just like they tormented us. Here are some tips:

1. Do you have a permit? It seems you need a permit to cycle in Malaysia.

2. Hope you don’t run into too many time-wasting roadblocks. We were stopped countless times at roadblocks that were manned by dozens of policemen led by no less than an OCPD. At each roadblock, they will ask each of you for your ics all over again, even if you say that at the earlier roadblock, the police, also of the PDRM, have already checked.

3. Be prepared to have a secret society investigation (SSI) form thrust at you at a roadblock. People on bicycles are prime suspects of gang activity, and the police are ever hopeful they will make a good catch by just ambushing any convoy of cyclists.  

Baca Lagi...
<< Start < Previous 1 2 3 Next > End >>

Results 10 - 18 of 23
Share |
Joomla Templates and Joomla Web Sites
link